-->

19 Ekim 2023

George Orwell - Hayvan Çiftliği Kitap Özeti

kitabın özetini geçen yıl okulunu okumaya kalkıştığım gazetecilik bölümündeki iletişim sosyolojisi dersi mi ne öyle bi dersin hocası ödev olarak vermişti ve bundan dolayı yapmıştım. hoca pek beğenmedi ama çok önemli değil ve zaten bende o bölümü bıraktım. ama kayıtlarda görünce silip atmak yerine burda yayınlayarak kalabalık yaosın diye uğraşıyorum işte:

George Orwell - Hayvan Çiftliği Kitap Özeti - Can Yayınları - 80 Sayfa - Çeviri: Celal Üster

İnsanlar tarafından yönetilen Beylik Çiftlik’deki farklı türdeki hayvan sürüsünün mutlu yaşamı, sahiplerinin plansız bir şekilde onları aç bıraktıkları o tek öğünlük zaman diliminde son bulur ve sürü, guruldayan karınlarına kulak verip baş kaldırarak çiftlik yönetimini ele geçirir.
Sürünün seçtiği yeni yönetimde, ağırlıklı olarak domuzlara söz hakkı tanınmasıyla çiftlik düzeni çok geçmeden, tekrar eski insan yöneticilerinin onları güttüğü zamanlardaki gibi birer besin ve iş gücü olarak görüldükleri zamanlardakine döner. Üstelik domuzlar kendilerini diğer türdeşlerinden üstün görüp, insan hayatı sürmeye başlamış, tüm insani keyfi sürdürmeye bağımlı hâle gelmişlerdir. Yani domuzlar kendi türdeşlerinden olmalarına rağmen, yönetici sınıfı olduktan sonra onlardan uzaklamış ve gittikçe insanlaşmış aşağılık varlıklara dönüşmüşlerdir.
Bunun sonucunda Beylik Çiftlik’teki özgür hayvan yaşamı, insanlaşan türdeşleri domuzlar yüzünden bir kaç günlük keyiften sonra tekrar eskisiye dönmüştür ve özgür yaşamı deneyimleyerek yaşayanlar sadece insanlaşan domuzlar olmuştur. Yani artık; BÜTÜN HAYVANLAR EŞİTTİR AMA BAZI HAYVANLAR ÖBÜRLERİNDEN DAHA EŞİT(TİR) hale gelmiştir.
Sürünün diğer üyeleri, kazandıkları özgür yaşamın ellerinden kayıp gittiğini fark ettiklerinde çıkardıkları yüksek sesler, koyunlarca her “dört ayak iyi, iki ayak kötü” cümlelerinin devamlı melenilmesiyle susturulmuş, zamanla bu slogan ise “DÖRT AYAK İYİ, İKİ AYAK DAHA İYİ”ye dönüşmüştür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

düşüncelerini kendine saklama, benimle de paylaş.